Obwarzanki krakowskie – małopolska tradycja

Jeśli chcesz nabyć obwarzanki krakowskie, odwiedź tę stronę

Posiadają niepowtarzalny smak, prezentują się bardzo ciekawie, zaś znaleźć je możemy wyłącznie w jednym miejscu w Polsce. O co chodzi? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są wizytówką historycznej stolicy naszego kraju oraz najważniejszą tradycją tutejszych cukierników. Z jakiego powodu szczycą się tak dużym uznaniem? Jak produkuje się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przyjeżdżający do stolicy Małopolski najpierw chcą skosztować właśnie tego specjału?

Kiedy pojawiły się obwarzanki krakowskie?

Tradycja produkcji obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego stulecia. W księgach pierwszy raz pojawiły się wiek po tym, kiedy zauważono, iż uwielbiała je sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je jedynie w czasie przed Wielkanocą, jednak potem jadano je także w innych porach roku. W piętnastym stuleciu król Jan Olbracht wydał przywilej, na mocy którego mogli produkować je wyłącznie piekarze ze stolicy Małopolski. Taką samą ustawę ustanowiła pięć wieków potem Wspólnota Europejska, wpisując je na listę wyrobów tradycyjnych.

Jak produkuje się obwarzanki krakowskie?

Obwarzanki posiadają formę pierścienia z łatwo zauważalną plecioną fakturą oraz średnicę w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od początku produkowane są według identycznego przepisu. Ich nazwa oraz wyjątkowy aromat okazują się skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – między innymi solą tudzież makiem – i piecze.

Dane kontaktowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]