Niecodzienne połączenia w kuchni – o food pairingu

Zobacz więcej szczegółów o food pairing na https://warsztatqulinarny.pl/szkolenia/zajecia-food-pairing/.
Co prawda przywykliśmy do sztampowych kombinacji smakowych, nie oznacza to, iż parowanie ze sobą produktów, które na pozór zupełnie się wykluczają, nie może dać intrygujących i, co najistotniejsze, apetycznych wyników. Przekonujemy się o tym coraz częściej. Silne oddziaływanie na nasz smak miało z pewnością możliwość kupna niedostępnych dotychczas w naszym kraju artykułów spożywczych, a także otwarcie się na inne tradycje kulinarne. Dzięki temu choćby kombinacja egzotycznych sosów owocowych z mięsem rzadko już zaskakuje. Ci, którzy rozsmakowali się w wyjątkowych fuzjach smakowych nierzadko zaczynają własne doświadczenia i samodzielnie próbują coraz to bardziej niezwykłych kombinacji. Aby te aczkolwiek dały wyczekiwane skutki, powinno się wpierw wyposażyć się w odpowiednią wiedzę.
Food pairing – sztuka mieszania ze sobą smaków
Chcąc, aby nasze kulinarne poszukiwania istotnie okazały się powodem uniesień i pozwalały odkryć nowe smakowe wrażenia, należy działać zgodnie z zasadami obowiązującymi w nowoczesnej sztuce kulinarnej. Te, oczywiście, są zaledwie wskazówkami, których należy przestrzegać, żeby smaki wiążą się w harmonijną, choć niezwykłą całość. Dobrze uczynimy, jeśli zainteresujemy się food pairingiem. Tak nazywa się się umiejętność zestawiania ze sobą smaków, które w powszechnym przekonaniu uważane są za kategorycznie ze sobą niewspółgrające. Wszelkie wytyczne food pairingu są tymczasem bardzo przemyślane, a u ich podstaw leży głęboka wiedza z zakresu biochemii, dotyczącą zwłaszcza obecności konkretnych składników w wykorzystywanych produktach. Food pairing dotyczy nie tylko jedzenia, lecz także napojów (w tym alkoholowych).
Food pairing. Czy można się tego nauczyć?
Food pairing wymaga instynktu oraz sporej wyobraźni, aczkolwiek to nie one okazują się najważniejsze. W większym stopniu liczy się znajomość ilości najrozmaitszych substancji w komponentach potraw, a także tego, jak reagują one z innymi składnikami. Dlatego trafną decyzją będzie udział w warsztatach z food pairingu prowadzonych przez zawodowego szefa kuchni – przede wszystkim dlatego, iż podzielenie się elementarną wiedzą trwa zazwyczaj kilka godzin.
Dane kontaktowe:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]