Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

sól kłodawska niejodowana, sól himalajska

Substancją potrzebną do prawidłowego działania naszego organizmu jest sól. Jakie zalety ma sól himalajska i sól kłodawska? Dlaczego należy stosować je w kuchni?

Różowa sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która doskonale uwydatnia smak potraw. Pomimo, że nadużywanie soli może mieć negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozważne porcje (do 6 gramów na dobę) są konieczne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek regulujący podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż liczących blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele cennych pierwiastków oraz minerałów, m.in. selen, magnez czy wapń, a równocześnie jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i składników, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie uwydatnia smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – używana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o wysokim stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest doskonałym dodatkiem do naszych przetworów. Jest m.in. kopalnią potasu, wapnia czy żelaza, a więc składników potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dzięki czemu nie traci swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest często stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]