Rękawice ochronne dla przemysłu – ogranicz ryzyko uszkodzenia dłoni

rękawice spożywcze

Dłonie to część ciała, która jest szczególnie podatna na różne urazy w trakcie wykonywania licznych obowiązków w zakładzie pracy. Z tego powodu wynika zatem wymóg ich ochrony skutecznymi środkami, jakimi są należycie dopasowane do specyfiki pracy rękawiczki ochronne.

Detergenty, żrące środki chemiczne – przed tym chronią rękawice ochronne

Wydziela się 3 kategorie rękawic ochronnych, pośród których kategoria I oznacza, iż rękawice ochraniają dłonie w warunkach małego niebezpieczeństwa uszkodzenia dłoni, natomiast kategoria III to już rękawice do wykorzystania w warunkach znacznego ryzyka, m.in. w trakcie pracy z silnymi środkami chemicznymi lub detergentami zdolnymi uszkodzić skórę (przykładowo z acetonitrylem, z octanem etylu czy z kwasem fluorowodorowym), szkodliwymi czynnikami biologicznymi bądź ekstremalnie niską temperaturą. Zadaniem pracodawcy jest zatem dostarczenie zatrudnionym strojów ochronnych prawidłowo dopasowanych do warunków realizowanej przez nich pracy. Stąd przed zakupem rękawic ochronnych istotne jest sprawdzenie, czy wybrany środek ochronny dysponuje atestami poświadczającymi spełnianie konkretnych norm technicznych, innymi słowy czy chroni on przed czynnikami, z którymi pracownik ma kontakt. Dane o skali ochrony na ogół opisane są na rękawicach w postaci prostych do odczytania symboli.

Jakiego rodzaju rękawiczki ochronne zamówisz od dystrybutora z Polski?

Jednym z renomowanych polskich producentów i dostawców przeróżnego rodzaju rękawic jednorazowych i ochronnych jest sieradzka marka Global Food Hygiene, która w swoim asortymencie ma rękawiczki spełniające kryteria wszystkich wymienionych wcześniej wyżej kategorii. Są to między innymi rękawice antyprzecięciowe oraz rękawice do rzeźni wytwarzane z wytrzymałej stali nierdzewnej chroniące przedramię i dłoń pracownika, rękawice robocze powlekane lateksem, poliuretanem bądź nitrylem, charakteryzujące się lepszą odpornością na ścieranie i które wyraźnie poprawiają chwytność, jak również rękawiczki bawełniane, które na co dzień stosowane są w przetwórstwie żywności czy też jako podkładka pod inne, sztywniejsze rękawice, które byłyby w stanie zadrapać skórę. Rzecz jasna w ofercie Global Food Hygiene nie brakuje także ogromnego asortymentu rękawiczek foliowych z polietylenu (również fasonu z zarękawkami) oraz jednorazowych, niepudrowanych rękawic z lateksu i z nitrylu, które są wręcz niezbędne w branży spożywczej, medycznej i kosmetycznej.

Dane kontaktowe:
Global Food Hygiene D.Urbański Spółka Komandytowa
Kuśnie 41D
98-200 Sieradz

Tel.: +48 43 827 36 66
E-mail: [email protected]