Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków

Zamów sok z kiszonych buraków.
Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają także inne, do tej pory mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o leczniczych walorach fermentowanej żywności nie można nie wspomnieć też o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają łatwo i błyskawicznie dostarczyć naszemu ciału składniki niezastąpione dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Jakie witaminy dostarcza sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający masę związków wpływających pozytywnie na nasze samopoczucie. Najistotniejszym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, ogórków bądź inny kwaszonek to także świetne źródło witamin. Na uwagę zasługuje głównie duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Czemu warto spożywać sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Na dodatek liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają radzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak np. refluks czy wrzody żołądka. Wzmagają one również apetyt i działają osłonowo w czasie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]