Kwaszone ogórki i ich wpływ na nasz organizm

Chcesz zamówić ogórki kwaszone? Sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W zupie, na kanapce, w sałatce bądź w formie surówki do drugiego dania – ogórki kiszone w naszej kuchni konsumujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, ponieważ kiszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne.

Kiszone ogórki – ukiś je samodzielnie lub kup gotowe

Kwaszone ogórki to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest niezmiernie proste. Używa się do tego beczułek z drewna lub dużych glinianych garnków, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się słoną wodą. Potem stawia się je na przynajmniej kilkanaście dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Wielbiciele niezbyt kwaśnych kiszonek mogą spożyć ogórki już po paru dobach – ogórki tego typu zwiemy „małosolnymi”. W najprostszej recepturze do zalewy wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku i koper, aczkolwiek smak kiszonych ogórków można urozmaicić też innymi dodatkami, m.in. liśćmi laurowymi, cząstkami papryki czy pieprzem. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy też sporo miejsca w kuchni, żeby samemu przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy posiada też piwnicę bądź spiżarnię, w której może gromadzić żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że musimy odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy dostać je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w pojemnikach z rączką albo w workach foliowych, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.

Czy warto jeść kiszone ogórki?

Od setek lat wiadomo, że warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie wpływają na ludzki organizm. I nie jest to nieprawdą, ponieważ wespół z kiszonkami spożywamy dobroczynne bakterie, które korzystnie oddziaływają na florę przewodów pokarmowych i obniżają ich pH, wspierając w konsekwencji proces trawienia. Lecz na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są niskokaloryczne (to około 12 kcal w 10 dag), a przy tym zawierają m.in. witaminę K1, C i D, witaminy z grupy B oraz niemało składników odżywczych ważnych dla właściwego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, żelazo, magnez, potas czy miedź. A co z sokiem z ogórków kiszonych? Jeżeli lubimy kwaskowate smaki, nie należy wyrzucać go po spożyciu kwaszonek, tylko go wypić albo użyć do zupy ogórkowej, bowiem w trakcie kwaszenia witaminy przenikają po części do zalewy. Warto jednak zaznaczyć, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]