Chcesz odżywiać się zdrowo? Kupuj żywność ekologiczną

Kup żywność nieprzetworzoną.

Od szybkiego rozwoju branży spożywczej, który rozpoczął się w zeszłym stuleciu, produkty konsumowane przez nas codziennie zaczęto coraz częściej nasycać różnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Lecz razem z rosnącym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co konsumują i jak może to oddziaływać na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni produktów wyprodukowanych z żywności nieprzetworzonej.

Eko żywność – rośliny uprawiane z zachowaniem kluczowych reguł rolnictwa ekologicznego

Aby jakiś wyrób dostępny w Polsce mógł zwać się „ekologicznym”, musi spełnić kilka wymogów. Żywność eko oraz przetwory z niej wyprodukowane muszą uzyskać określone certyfikaty przyznawane przez desygnowane do tego instytuty. Kluczową jednakże właściwością spożywczych artykułów ekologicznych jest to, iż użyte do ich przyrządzenia warzywa i owoce hodowano według wszystkich norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie wykorzystywali chemicznych środków protekcji roślin ani nawozów mogących mieć niekorzystny oddziaływanie nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które również są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre wszak nawozy zanieczyszczają wody powierzchniowe czy wywołują zakwaszenie gleby, a opryski upraw chemicznymi pestycydami nierzadko skutkują obumieraniem pożytecznych organizmów. Z kolei ekologiczna uprawa powoduje, że warzywa oraz owoce cechują się wielokrotnie niższą zawartością metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to oznacza, że mniej tych niepożądanych substancji dostanie się do organizmu ich konsumentów.

Kupujesz żywność ekologiczną? Sprawdzaj dokładnie informacje na opakowaniu

Żywność eko jest poddawana stałej kontroli na wszystkich etapach produkcji, w tym również w trakcie przechowywania i transportu. Co ważne, jeśli artykuł spełnia warunki, jego producent nie licząc rutynowych informacji m.in. o terminie zdatności do spożycia, warunkach przechowywania, kaloryczności czy masie netto, miejscu produkcji ingredientów, musi dodatkowo koniecznie podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej ten produkt oraz umieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym są białe gwiazdki tworzące w kształt listka. Szukając żywności eko trzeba zatem czytać uważnie etykiety wyrobów, a nabywając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy umieścił on na stronie informację o posiadanych certyfikatach.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]