Barszcz czerwony – danie obiadowe na co dzień

Jeśli potrzebujesz barszczu czerwonego z zakwasu, powinieneś odwiedzić tę stronę.
To nieprawda, iż barszcz czerwony to zupa jedynie na święta, którą spożywamy zwykle podczas Wigilii albo znaczących rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domach, w których tradycja podawania dwudaniowych posiłków nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu potraw.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa na obiad, ale też smaczna przekąska
Zdaje się, że barszcz czerwony to łatwa do ugotowania zupa z buraków, która raczej nie jest dość pożywnym daniem. Tymczasem właśnie jego nieco słodkawy, a zarazem kwaskowaty aromat sprawia, że idealnie współdziała on z różnorodnymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy wolą w nim plastry kiełbasy, jajo oraz kartofle, pozostali zalewają nim pierogi z kapustą, mięsem czy też grzybami. Barszcz czerwony to znakomita strawa obiadowa, ale też smaczna przekąska albo ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy idealnie podkreśli smak chrupkiego pasztecika z pieczarkami czy bułeczki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.
Wypada zaakcentować, że barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, ponieważ dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, kwas foliowy, jak również dużo żelaza, i z tego powodu poleca się go anemikom. Natomiast ze względu na to, że bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem najczęściej spożywa się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma mocniejszy smak
Nie istnieje jeden przepis na barszcz z buraków – każdy kucharz korzysta ze swoich ulubionych dodatków i odmiennie doprawia tę potrawę. Jedni kochają barszcz na ostro z ogromną ilością pieprzu, drudzy wsypują do niego troszkę cukru, żeby podkreślić naturalny słodki aromat buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli przygotowuje się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z buraków kwaszonych ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a przy tym zawiera więcej pożytecznych składników odżywczych. Taki zakwas z kwaszonych buraków można oczywiście przygotowywać samemu, ale proces fermentacji – zależnie od panujących w domu warunków – trwa około tygodnia. Jeśli jednak znienacka nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w markecie albo przez internet.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]