Barszcz biały i żurek – tradycyjne polskie smaki

Chcesz zamówić zakwas na żur? Sprawdź https://tinyurl.com/yjycbsmd.

Ostatnio rzadko już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny pośpiech, a przez to konieczność ekspresowego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do potraw kiedyś serwowanych zwykle jako to większe danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, pozostaną z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samodzielnie przyrządzamy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stałą pozycje w ofercie bufetów oraz restauracji z polską kuchnią, a także są powszechnie serwowane w trakcie obiadów bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Barszcz biały a żurek – główne różnice

Jeśli zapyta się Polaka o białą zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób wręcz nie widzi podstawowej różnicy między tymi potrawami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem co do zasady barszcz biały przygotowuje się na zakwasie mąki pszennej, żurek natomiast – na zakwasie na mące żytniej. To jednakże nie wszystko, co odróżnia te zupy, chociaż trzeba wyraźnie podkreślić, że nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda potrawa jest odbiciem doświadczenia kucharza i jego subiektywnych smaków. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że w barszczu białym na ogół znajdziemy więcej warzyw oraz grzybów. Barszcz zabiela się też najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kwaszonych bądź z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem sprawa jest nieco bardziej zagmatwana, gdyż w ramach tej rodziny zup można wymienić 3 rodzaje:
– kwaśny, gęsty żur sporządzany zazwyczaj z dużą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kartoflami;
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go przeważnie z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kawałki kartofli zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.

Nie ma potrzeby robić samodzielnie bazy na barszcz biały i żur

Przygotowanie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy nie jest skomplikowane, jednak nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W poradnikach kucharskich znajduje się kilkanaście przepisów na zakwas, którymi można się posłużyć. Używając jednak domowy zakwas trzeba zamierzać pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego, gdy ochota np. na żurek najdzie was bez ostrzeżenia, można kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i online, bez problemu znajdziemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, dzięki którym przyrządzimy smaczny biały barszcz i żurek śląski bądź staropolski.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]